Wat is een skid bij skidbouw?

Skidbouw is onderdeel van fabricatie voor de procestechniek of procesindustrie. We vertellen u graag wat hier allemaal bij komt kijken, zodat u een beter beeld krijgt van skids en skidbouw!

Skids

Een skid is een installatie die gemonteerd is op een frame. Die installatie is in de meeste gevallen onderdeel van een productie of procesinstallatie in bijvoorbeeld een fabriek. U vraagt zich nu misschien af, waarom is er een specifieke naam voor een onderdeel dat op een frame gemonteerd is? We leggen u dat graag uit.

Het voordeel van skids

Skids hebben een heel groot voordeel. Ze kunnen namelijk gemakkelijk verplaatst en vervoerd worden vanwege het frame. Onderdelen van een fabrieksproces zijn vaak kwetsbaar en vergen veel kennis en kunde om te maken. Door dit op een frame te monteren wordt het mogelijk om dit op een externe locatie volledig in elkaar te zetten. In het volgende voorbeeld illustreren we hoe dat voordeel oplevert.

De fabriek waarbij een onderdeel aan vervanging toe is

Een fabriek die chemische substanties maakt draait op volle toeren. Bij inspectie wordt bij een belangrijk deel van de productie installatie gezien dat dit deel verouderd is en aan vervanging toe is. Wanneer dit op locatie vervangen moet worden ligt het proces een lange tijd stil. De fabriek huurt een externe partij in die het vervangende gedeelte op een skid monteert. De fabriek blijft draaien tot de dag dat het nieuwe gedeelte wordt afgeleverd. Binnen een uurtje is het verouderde gedeelde er uit gesloopt en staat het nieuwe gedeelte er in enkele minuten tussen. Nog een half uurtje aansluiten en afstellen en het proces kan weer draaien. Zo is de tijd dat het proces stil lag geminimaliserd.

Best handig, die skids

We hopen u nu een beter beeld te hebben gegeven van de voordelen van skids en wat het eigenlijk zijn. Bedankt voor het lezen!