Bescherm je medewerkers bij calamiteiten met gas of schadelijke stoffen

Een omgeving waarin gas, vluchtige schadelijke stoffen of lage zuurstofniveaus voorkomen, kan je werknemers ernstig in gevaar brengen. Voor deze (nood)situaties bestaan er verschillende soorten veiligheidsmiddelen die voor adembescherming zorgen. Van  instant luchtfilters tot complete ademluchttoestellen.

MiniSCAPE

De MiniSCAPE is een draagbaar instant luchtfilter dat op mond en neus wordt gezet en bedoeld is om uit een gevaarlijke situatie te ontsnappen. Als er zich een calamiteit met schadelijke stoffen voordoet, kan de MiniSCAPE gebruikt worden om door te blijven ademen, zodat de ruimte verlaten kan worden. De draagbare filter valt in één beweging op te zetten en bevat een neusclip, waardoor de drager tijdelijk veilige lucht kan inademen.

Bio-S-cape

De Bio-S-cape is een noodbeademingsapparaat dat ingezet kan worden bij het vluchten uit omgevingen met gassen, schadelijke stoffen of een laag zuurstofniveau. Het apparaat valt in een oogwenk aan te trekken en in werking te stellen, en past zich aan het formaat van elke drager aan. De cape heeft het voordeel dat de handen vrij blijven, waardoor een dragen zich een weg kan banen uit de ruimte of anderen kan redden.

Volgelaatsmaskers en halfgelaatsmaskers

Gelaatsmaskers zijn maskers die perfect aansluiten op het gezicht en bedoeld zijn voor omgevingen met gassen of schadelijke stoffen. Moderne maskers hebben vergeleken met de modellen van vroeger een hoog draagcomfort, en bezitten speciale ventielen waardoor de drager zich goed verstaanbaar kan maken. Ze worden aangesloten op een filter dat de ademlucht zuivert van schadelijke verontreinigingen.

Ademluchttoestellen

Dit zijn volledige draagbare ademsystemen met gezichtsmaskers, ademluchtcilinders, luchtslangen en een draagframe. Ademluchttoestellen kunnen een langer verblijf in een ruimte met gas of gebrek aan zuurstof mogelijk maken. Deze toestellen zijn van hoge kwaliteit en worden door brandweerkorpsen gebruikt voor het blussen van branden en reddingsoperaties. De ademluchttoestellen zijn voor het grootste deel gemaakt van versterkt plastic, waardoor ze relatief licht zijn en langere tijd achter elkaar gedragen kunnen worden.